torstai 14. elokuuta 2014

Kestovaippailua"Voi älytön,
sitä jätteen määrää,
joka tulee kertakäyttövaipoista."


Olin saamassa ensimmäisen lapseni.
Päätin kestoilla.
Ompelin kestovaippoja.
Flanelia ja froteeta.
Lisäimuna harsoa.
Päälle vaippavillahousut.
Toimivat hyvin
-jos lapsi ei pissannut.
Jos pissasi,
saattoivat kastua housutkin.
Kastuivat usein.
Kestoilin silti.


Syntyi toinen lapsi.
Ei sietänyt yhtään vaipoissa kosteutta.
Vaippaa sai vaihtaa koko ajan.
Pesukone pyöri.
Lopetin kestoilun alkuunsa.


Syntyi kolmas lapsi.
Otettiin vauhtia teholta.
Vauva nukkui paljon.
Minäkin olin väsynyt.
En muistanut kestoilla.


Taas elän vaippa-aikaa.
Kestovaippa-aikaa.Kestovaippavaihtoehtoja on monia.
Päätin ommella vaippakuoria, 
joiden sisään pujotetaan lisäimu.
Ulkopinnassa käytin Pul-kangasta,
joka pitää kosteuden sisällään.Sisäpinnan tein CoolMaxista, 
joka siirtää kosteuden pois iholta
ja tuntuu aika kuivalta.Lisäimua varten tein taskun,
johon imut pujotetaan.Lisäimuihin käytin vanhat kestovaipat,
joiden reisikuminauhat olivat väsähtäneet.
Flanelin ja froteen lisäksi imun pohjassa on fleecekerros.Kiinnipitimiksi valitsin tarranauhan.Ompelin kuminauhat jalanteille,
etteivät kakat pääse falskaamaan housun lahkeeseen.Laitoin kuminauhan myös selkäpuolelle,
jotta vaippa pysyy paikallaan.Hyvä on kestopepun potkiskella!
pst! 
Muutaman päivän kokemuksella voin kertoa,
että hyvin toimivat.

Kaavan piirtelin kirppikseltä löytyneiden 
kestovaippojen avulla.16 kommenttia:

 1. Kiva oravakuosi vaipoissa! Kestovaipat on meilläkin käytössä, säästyy luonto ja kukkaro. Sopivan kaavan löytäminen on ollut ainakin itselleni vähän haastavaa. Meillä kun on kaksoset, niin vaippoja kuluu ja pyykkikone pyörittää vaippapyykkiä suunnilleen joka toinen päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaisia kestovaippoja sinä olet tehnyt? Taidanpa käydä kurkkimassa sun blogista, oletko postannut niitä. :) Minä olen pessyt vaippapyykkiä ihan muiden vaatteiden kanssa, niin ei niin isoa määrää tarvitse olla. Niin, ja minulla tosiaan on vain yksi vaipallinen.

   Poista
 2. Harmi että kestoilu on ollut hankalaa, mutta hyvä jos nyt pelittää :) Ehkä villahousuissa on ollut liian vähän lanoliinia? Tai liikaa lanoliinia? Tai imuja ei ole pesty tarpeeksi, välillä tuntuu ydinfysiikalta :D Nää on jokatapauksessa söpöjä turbovaippa-vauvat on ihania :) Meilläkin on sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olenkin sinun kestiksiä ihaillut. Ajattelinkin vielä tehdä muutaman sen tyylisen, mitä sinä olet tehnyt. Halusin vain ekaksi käyttää tuon Pulin pois pyörimästä. Ydinfysiikkaa, hah - siksi tää onkin ollut mulle niin haastavaa. :D

   Poista
 3. Ihana vaippa!
  Meillä esikoisen kanssa täyskestoiltiin ja jos vaan mahdollista, niin samaa yritetään myös tulokkaan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaisia vaippoja sulla oli käytössä? Käynpä kurkkimassa sinunkin blogia asian tiimoilta. :)

   Poista
  2. Meillä mentiin ihan alkuun harsoilla ja kuorilla ja n. parin kk iässä käyttöön otettiin lisäksi yhdenkoon taskuvaipat, jotka olin ommellut siksaksis-blogin kaavaa muokkaamalla. Nuo yhdenkoon taskut menivätkin koko vaippaiän, nyt käytössä vielä yöaikaan :) Blogista ei löydy mitään kestovaippailuun liittyyvää, mutta eihän sitä tiedä, jos innostun tulokkaalle ompelemaan vielä uusia vaippoja ;)

   Poista
  3. Minäkin käytin aluksi pari kuukautta Imse Vimsen pienimpiä flanelisia imuja ja kuoria - ne on oikein hyviä vastasyntyneille. Niitä on ollut aiemmissa äitiyspakkauksissa ja niitä löytää kirppiksiltä melkein ilmaiseksi. Ilman muuta teet uudelle tulokkaalle muutaman uuden vaipankin. ;)

   Poista
 4. Kestovaippailu on kunnioitettavaa touhua! Varmasti siinä vaipassa on omat niksinsä ja materiaaleja vaipan eri osiin tuntuu tulevan koko ajan lisää. Harmillista, että nuo suloisuudet jäävät sinne housujen alle piiloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän se ainakin vähentää jätteenmäärää. Jonkun verran useammin itsellä tulee vaihdettua kestovaippa kuin kertakäyttöinen. Kaupan vaipat imevät niin ison määrän tavaraa. Jotenkin uskon, että vauvan ihollekin on parempi kuin siinä ei useita tunteja sama pissa ole ärsyttämässä ihoa. Niin, vaippasuloisuudet jää samalla tavalla piiloon kuin ihanat pikkupikkaritkin. Se harmitti tyttöäni silloin, kun hän oli pieni.

   Poista
 5. hienoa,hatun noston paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on minun keinoni vähentää edes vähän älytöntä jätteenmäärää.

   Poista
 6. Suloiset kestot! Meilläkin osakestoiltiin (päivällä kestot, yöllä kertis) pojan kanssa. Ihan vauvana toimi kuori + harso, sitten meilläkin oli noita taskuvaippoja. Tykkäsin, kun sai imuja vaihdella ja lisäillä tarpeen mukaan. Itse käytin mummut-kaavaa , kestovaippayhdistyksen sivulta löytyy, jos en saanut linkkiä toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toistaiseksi vain päiväkestoilen, joskin meidän vauvan kans vois kestoilla yölläkin, kun usein aamulla on kuiva vaippa. :) Kiitos mummut-linkistä. Minäpä käyn kurkkaamassa. :)

   Poista
 7. Meilläkin kestoillaan, väliin osittain väliin ei ollenkaan miten itse jaksaa, täytyskin tehjä jollonkin lisää vaippoja ;) Kivat kurre-vaipat oot tehnyt.

  VastaaPoista
 8. Itsekin olen nyt innostunut kestoilusta. Unet ja kyläreissut meillä silti mennään kertakäyttövaipoilla. Itse olen nyt testaillut erilaisia imuja. Minkälaiset vaipat sinä olet kokenut parhaimmiksi?

  VastaaPoista